Een winnaar voor het leven – op naar Pasen!

Goede Vrijdag is de dag waarop 2000 jaar geleden Jezus stierf aan een kruis vlak buiten Jeruzalem. Pontius Pilatus was toen gouverneur, de 5e in rij, over de Romeinse provincie Judea. Volgens de beschrijving van Jezus’ rechtszaak, is hij als onschuldige veroordeeld

De reden waarom Jezus’ dood steeds wordt herdacht, is dat het als een goede vrijdag wordt ervaren. Wij zijn anno 2021 dankbaar en blij dat dit plaatsvond. Intens dankbaar… Gek toch – blij met een onschuldige terechtstelling, van iemand die je hoog hebt staan? 

Hoe dat komt, kunt u deels lezen in de het originele verslag van de bewuste vrijdag in ‘Johannes’.

Het is best goed te geloven dat Jezus’ dood onschuldig was. De tijd was rumoerig en er heerste frustratie door de Romeinse bezetting. Maar wat daarna gebeurde is veelal lastiger aan te nemen… Niet alleen voor ons nu – evengoed in die tijd voor de directe betrokkenen:

Op de zondag na de bewuste vrijdag volgen verklaringen dat Jezus na zijn dood is opgestaan en leeft. Allereerst door enkele vrouwen die het graf bezochten, maar dit leeg vonden. Zij vertellen van hun ontmoeting met Jezus. Meer zulke ontmoetingen volgen met anderen. Sommigen eisten meer bewijs, zoals het gat van de kruisspijker in zijn hand. Dan, als het bewijs voor hen onomstotelijk wordt, valt plots ander licht op Jezus’ dood en ontstaat bij hen een diepe blijdschap en verwondering. Deze schokgolf heeft in 300 jaar de toenmalige Romeinse wereld voorgoed veranderd – en bereikte zo ook onze plaats, Utrecht.


‘Sommigen twijfelden’ schrijft Mattheus in zijn verslag. Het kan lastig zijn om dit positieve vervolg van overwinning op de dood te geloven. In onze Paasvieringen staan we daarom stil bij de verslagen. Welkom op Paaszondag om 10 of 16 uur via onze livestream op ons YouTube kanaal, met een toespraak (preek) zo’n 25 minuten na aanvang.

 

nl_NLDutch